Anne Bu Çalan Ne? (1 Temmuz 2014)

hande yenerUzun bir aranın ardından yeniden merhaba. Hem ülke hem de dünya gündeminin baştan sona umutsuzluk ve kötülüklerle dolu olması gelecek konusundaki kaygılarımızı her geçen gün daha da artırıyor olsa da teselliyi hep olduğu gibi yine ve yeniden şarkılarda arıyor, bazen buluyor bazen de hayal kırıklığına uğruyoruz. Hayat hiç kuşkusuz herkes ve herşey için bir şekilde devam ediyor, etmek zorunda..

Geçtiğimiz haftalarda İzzet Çapa‘nın gazetesi için bu yazın hit şarkılarını sorduğu birkaç isimden biri olan Ozan Doğulu, listelediği şarkıların tamamını kendi yayınlayacağı albümdekilerden gösterince elbette alay konusu olmaktan kaçamadı. Ajda-Kenan düeti “Harika” dışındaki şarkılar konusunda elbette henüz bir fikrimiz bile yok, ancak mütevazılık mevzusu elbette ki önemli bir konu. Soru yöneltilen diğer isimler elbette biraz daha akla (ve vicdana) yakın şarkılar sıralamış da olsa Türk popüler müziğinde 2014 yazını “hit şarkı” adedi bakımından “ortalama” bir yaz olarak hatırlayacağımız gayet açık.

Müzik piyasasına giriş yılı itibariyle yayınladığı albüm sayısıyla adeta rekora koşan Hande Yener‘in yeni albümü “Mükemmel”, onca güzel başarının ardından Sinan Akçıl ile girdiği (ve uzun bir süre kurtulamadığı) müzikal sıkıcılık girdabından kurtulması adına bence müzikseverler için önemli, hatta büyük bir partiyle kutlanacak kadar güzel bir gelişme. Altan Çetin imzalı “Alt Dudak” ile çıkışını yaptığı  albümü 2 CD’den ve 2×12=24 adet track’ten oluşuyor. Elbette böyle bir dönemde bu kadar fazla şarkı biraz riskli ve “lüks” bir gayret olmuş/ya da en azından remix versiyonları sonradan ilave bir diskle yayınlayabilirmiş/ ancak bu, albümü genel olarak kabul edilebilir ve dinlenilesi bir albüm olarak görmemize engel olamıyor. Tersine bu albümü eli yüzü düzgün ve pop gibi pop bir albüm olarak Yener’in kariyerinde hatırı sayılır bir yere koyacağımızı da garanti edebiliyor. “Sokak Kedisi”“Kaybol”“Unutanlar Gibi” (Mehmet Erdem ile düet) ve “Bileti Kes” gibi şarkıların yanısıra “Bir Kış Masalı” ve “Bir Köşede Yalnız” cover’larını da sevdiğimi söyleyebilirim. Hande Yener’in bu albümde beklediğini bulabilmesi için video klip ve şarkı rotasyonu yönlendirmesi konusunda bunca şarkı arasında gerçekten dinleyiciyi çok kolay yakalayacak ve etkileyecek şarkıları özenle seçmesi gerekecek. Çıkış şarkısı belki beklenenin biraz altında kaldı ancak mesela bir sonraki hamlesi için şansını Hande Yener’in tüm kariyeri içinde listenin en tepelerine oynayabilecek kadar iyi bulduğum Mert Ekren imzalı “İyi Şanslar”la deneyebilir. Peki bu albümü her yeni şarkısı çıktığında eleştiri oklarını saplamaktan -belki de böylesine değerli bir vokali, onu kaybetmekten ısrarla korkacak kadar sevdiğimizden- vazgeçemediğimiz Hande Yener’in kariyerinde nereye koyacağız? “Apayrı” ve “Nasıl Delirdim” gibi kariyerindeki 2 önemli albümün hemen ardından dozunu biraz fazla artırdığı elektronik sevdasındaki “hata” adımlarından biri -neyseki- hiç değil, ama ne yazık ki de ilk albümleri gibi dört kolla sarılabileceğimiz kadar da çarçabuk içine çekemiyor, biraz sindirmek ve süre vermek gerekiyor. Çünkü bu albüm bu süreyi hakediyor. “Mükemmel” albümü adının hakkını onikiden veremiyor belki, ancak “Yetmez Ama Evet” diyor ve bir sonraki adımı konusunda dinleyiciye yol gösterici olması bakımından sanatçının sevenlerini pekala memnun edecek bir albüm olarak arşivimize katmaktan çekinmiyoruz.

iremdericiHızla yükseldiği basamakları her yeni şarkısında geride bırakan ve müzik listelerini hep ama hep meşgul eden İrem Derici’nin henüz derli toplu (şöyle alışageldiğimiz bir 10-12 şarkılık) bir albümü yok ancak bunu belki de artık albümlerin değil tek şarkıların iş yaptığı şu zamanda bir anlamda (ya da en azından bir yere kadar) doğru bir strateji olarak görebiliriz. Çok uzun bir süre hem radyo hem de DJ listelerinden çıkmayan “Sevgin Olsun Taştan Olsun” ve “Zorun Ne Sevgilim” şarkılarının ardından geçtiğimiz haftalarda slow olmasına karşın şu mevsimde hiç de az olmayan bir ilgi gören “Kalbimin Tek Sahibine” ile çıkagelmişti. Şimdi ise 3 şarkıdan oluşan “Üç” adlı teklisiyle yeniden karşımızda. “Bir Miyiz”, “Nabza Göre Şerbet” ve “Nazende Sevgilim” şarkılarından oluşan bu mini-albüm İrem Derici severleri yine onikiden vurmak için biçilmiş kaftanO yükselişini inanıyorum ki sürdürecek ve her yeni şarkısını eminimki gözüm kapalı destekleyeceğim birkaç sesten biri olacaktır, buna kuşkum yok.. Aklıma gelip gelip gerçekten hayretle hatırladığım “O Ses Türkiye” yarışmasında Hülya Avşar dışında Hadise, Murat Boz ve Mustafa Sandal’ın böylesine güzel bir sese koltuklarını dönmemesini -İrem unutsa bile- ben unutmayacağım:)

yoncaevcimik90’lı yıllarda arka arkaya yayınladığı pek çok albümünden dillere dolanan şarkılar çıkarmayı başaran Yonca Evcimik, 2000’li yıllarla birlikte -pek çok dönem arkadaşı gibi- daha az elle tutulur ve daha az ses getiren albümler yapmış ve ne yazık ki kendini yenileyememişti. Ancak geçtiğimiz hafta yayınlanan ve aynı zamanda 15.stüdyo albümü olan “15”, Yonca Evcimik’ten nihayet “beklenen bir geri dönüş”ün sinyallerini veriyor. Çıkış şarkısı “Burası İstanbul”, piyasada “Türkçe Pop” diye gerim gerim gerinen pek çok şarkıdan daha başarılı ve enerjik. Adını daha önce pek duymadığım Okay Barış imzalı şarkı, bu genç müzisyenin adını önümüzdeki yıllarda daha sık duyacağımızı işaret ediyor. Yine aynı isme ait “Kadınım Diyorsan” da yine pekala bunu doğrular nitelikte. Özetle, çalışılmış ve düşünülmüş bir proje olduğu her halinden belli olan “15”, Evcimik’in müzik kariyerinde önemli bir albüm olarak yer alacağa benziyor.

Sahne performanslarında Sezen Aksu şarkılarını her zaman çok yakıştırdığım ve Türkiye’nin bence en iyi solistlerinden biri olmayı sürdüren Sibel Tüzün, hazırlandığı yeni albümü öncesinde bir yaz sürprizi yaparak “Kaç Yıl Geçti Aradan”a yepyeni aranjelerle yeniden hayat verdi. 4 ayrı DJ ile çalışan Tüzün’ün yorumuna en çok yakışanlardan biri de Cihat Uğurel versiyonu olmuş.

Uzun süren sessizliğini “Çak Bir Selam Canım Baksana” ile bozan ve ara verdiği zamanı iyi bir farkla kapatan Ayşe Hatun Önal‘ın şarkısı -doğrudan elektronik altyapılı olmadığı ve “daha pop” olduğu için önceki çalışmalarından birazcık ayrılsa da- bu yazın en çok dinlenen ve sevilen şarkılardan biri olduğu gerçeğinin üzerinde durmama gerek yok sanırım.

BKM Mutfak’ın başarılı oyuncularından Oğuzhan Koç‘un müzisyenlik yönünü 2013’ün son ayında yayınladığı ilk albümü “Ben Hala Rüyadayım” ile tanımıştık. Çıkış şarkısı “Ayy (Ben Hala Rüyadayım)”, üzerinden yarım sene geçmesine karşın listelerde yükselişini sürdürdü ve öyle görünüyor ki yaz boyunca da kulaklarımızda olacak. “Her Aşk Bir Gün Biter” şarkısı başta olmak üzere “Gitsem Diyorum” ve “Yanımda Olsan” gibi pek çok başarılı şarkıyı barındıran albümü arşivinize (ve anılarınıza/pop müzik belleğinize) katmamanız için aslında geçerli bir mazeretiniz yok gibi gözüküyor.

nazanoncel..Ve Nazan Öncel. Türk popunun altın yüreği ve sesi olarak daima baştacımız olarak kalacak olan biricik Öncel’den yine tadı damağımızda kalan bir “başucu” albüm daha: “Bazı Şeyler”. Bu albüm üzerine söylenecek çok şey var ama onu da böyle satır aralarına sıkıştırmayarak başlı başına kaleme alacağım bir yazıya konu etmeye söz vererek albümün çıkış şarkısı Tarkan düetli “Hadi O Zaman”dan çok çok daha fazlası olduğu tüyosunu verelim..

Mutlu ama daha ziyade gelecek adına “umut dolu” yazlara..

Olcay Tanberken (DikkatMüzik!)

 

Yorum bırakın